“Koers vasthouden, varen op kompas en drijfveren als motor voor groei”

BOOT richt zich vooral op Organisatiecultuur Ontwikkeling en Teambuilding. Beide activiteiten kunnen ingezet worden op directieniveau als op medewerkersniveau.

Wij geven professionele en deskundige begeleiding bij elk BOOT-programma en kunnen – afhankelijk van het programma – gebruik maken van externe adviseurs, gastsprekers en acteurs.

Wij hebben ruim 20 jaar ervaring met het oplossen van diverse management en organisatievraagstukken. De rode draad in alle opdrachten is organisatiecultuur ontwikkeling en samenwerken & communiceren binnen teams. Teambuildingsbijeenkomsten zijn vaak de manier om goed met elkaar in gesprek te gaan.

Organisatieverandering met daarbij bedrijfscultuurontwikkeling lijken een cyclisch proces binnen organisaties. Van alle betrokkenen kan het veel vragen. Hoe we er mee omgaan is persoonlijk. Leidinggevenden hebben het ‘vergezicht’, de ‘stip op de horizon’ en willen dit overbrengen aan de medewerkers. Vaak ontstaat hierbij onrust, angst en gedoe over mogelijke gevolgen die dit voor hen heeft.

Cultuurverandering heeft alles te maken met gedragsverandering en de wijze waarop wij denken of het patroon van het creëren van gedachten over de situatie.
Het BOOT-programma richt zich ook op het zien en begrijpen van eigen gedrag en het waarnemen en bespreekbaar maken van het gedrag van de collega(s). Daarnaast wordt de weg gevonden om naar het gewenste gedrag en de gewenste houding te komen, dat door het MT verwacht wordt voortkomend uit de visie, missie en doelstellingen van de organisatie.

Onrust doet iets met het individu. De concentratie en gerichtheid op de werkzaamheden wordt minder, de kwaliteit van het geleverde werk leidt er onder en onrust kan psychosomatische klachten opleveren, wat ongetwijfeld zal leiden tot meer ziekteverzuim.

Angst werkt eveneens door op de gesteldheid van het individu. Angst wordt in de wandelgangen tegen collega’s uitgesproken en kan een soort epidemie worden. Angst vreet aan het lichaam en leidt tot ziekteverzuim.

Gedoe uit zich door klagen en moppergedrag, non-collegialiteit, gelatenheid, waardoor werklust verdwijnt, ziekteverzuim toeneemt. Samenwerken verandert in tegenwerken (wij-zij cultuur). Gedoe speelt zich vaak af in het wandelgangencircuit en wordt zelden rechtstreeks met een leidinggevende besproken. Angst speelt hierbij een grote rol.

Gedoe speelt zich veelal af in de onderstroom (ijsbergen botsen onder water), waardoor het veranderingsproces vertraagt of feitelijk niet goed wordt vormgegeven. Er wordt afgeweken van de uitgezette koers.

Draagvlak creëren lijkt onbegonnen werk. Hoe creëer je gelijkwaardigheid in je hiërarchische structuur? Hoe krijg je betrokkenheid, energie, plezier weer terug in je bedrijf?

Tijdens de uitvoering van de programma’s komt het voor dat bij een medewerker emotioneel zo veel los komt, dat het nodig is om een vertrouwens persoon in te schakelen. Mocht de organisatie waar wij het programma uitvoeren niet een dergelijke gecertificeerde medewerker in huis hebben, dan kunnen wij een gecertificeerde vertrouwenspersoon inschakelen om de eerste nood te ledigen en de medewerker bij te staan.

Het resultaat van wat wij doen is: ontwikkeling, groei en echte betrokkenheid bij de uitvoering van de taken van de medewerker door (innerlijke) eigen motivatie, passie en plezier. Er zijn weer positief werkende werkrelaties vanuit vertrouwen en respect. De kwaliteit van het geleverde werk of dienst is verbeterd door effectieve communicatie en concrete afspraken. Gedoe binnen teams is er bijna niet meer of wordt vlot op tafel gelegd om op te lossen. Medewerkers zijn meer gericht op het halen van de geformuleerde doelen. Kortom, er ontstaat een energieke, creatieve en financieel gezonde organisatie, met een laag ziekteverzuim.